Για να βεβαιωθούμε ότι ένας ασθενής είναι κατάλληλος για την αντλία, του προτείνουμε μια δοκιμαστική τριήμερη περίοδο στο σπίτι, στην οποία χορηγούμε την υγρή ντοπαμίνη με προσωρινό σωληνάκι από την μύτη. Στο τέλος του τριημέρου μας αναφέρει αν παρουσίασε σημαντική βελτίωση στην κινητικότητά του και τότε μόνο προχωρούμε στην επέμβαση. Με αυτό τον τρόπο έχουμε 100% επιτυχία ότι θα τον βοηθήσει.
Συγκεκριμένα η διαδικασία έχει ως εξής:
Δοκιμή κλινικής ανταπόκρισης.
1. Ο ασθενής έρχεται στο ιατρείο και γίνεται ένας πλήρης έλεγχος για την νόσο Πάρκινσον ώστε να επιβεβαιωθεί ότι ο ασθενής είναι κατάλληλου σταδίου και δεν μπορεί να ωφεληθεί περισσότερο από φαρμακευτική ή άλλη επεμβατική τεχνική.
2. Στην συνέχεια για να διαπιστωθεί πόσο πολύ θα βοηθήσει η αντλία στα συμπτώματα του ασθενή προτείνεται μια δοκιμαστική περίοδος τριών συνήθως ημερών στην οποία ο ασθενής λαμβάνει την ντοπαμίνη με την αντλία μέσω ενός προσωρινού εξωτερικού ρινο-εντερικού καθετήρα (λεπτότερος από καθετήρα Levin). Η τοποθέτηση του είναι πολύ απλή και ανώδυνη με gel ξυλοκαίνης ή γαστροσκόπηση. Η λοιπή φαρμακευτική αγωγή διακόπτεται. Μετά την τοποθέτηση ο ασθενής μπορεί να επιλέξει είτε να νοσηλευτεί είτε να συνεχίσει την δοκιμή στο σπίτι του. Στο σπίτι και στο νοσοκομείο παρέχεται νοσηλευτική φροντίδα επί 12ώρου, από εξειδικευμένη νοσηλεύτρια, η οποία θα εξηγήσει στον ασθενή και την οικογένεια τον τρόπο χορήγησης του φαρμάκου, την χρήση της συσκευής, και τις μεθόδους συντήρησης.
Στο διάστημα της δοκιμαστικής περιόδου γίνεται εξοικείωση του ασθενή με την αντλία, ενώ παράλληλα ανά δύο ώρες ρυθμίζεται η ακριβής δοσολογία της λεβοντόπα που είναι απαραίτητη ώστε να κρατήσει τον ασθενή στην βέλτιστη κινητική κατάσταση όλη την ημέρα.
Ο σκοπός της δοκιμαστικής περιόδου είναι να ζήσει ο ασθενής με την αντλία όσο διάστημα χρειάζεται, ώστε να δει ο ίδιος στην πράξη την αλλαγή. Αν αποφασίσει ότι η αντλία του προσφέρει σημαντική βελτίωση στην καθημερινότητά του, τότε προχωρούμε στην τελική επέμβαση της γαστροστομίας. Με αυτό τον τρόπο έχουμε 100% επιτυχία ότι θα τον βοηθήσει.
Τελική τοποθέτηση της αντλίας Ντοπαμίνης.
Για την τελική τοποθέτηση του καθετήρα απαιτείται νοσηλεία μίας ημέρας. Η επέμβαση για την τοποθέτηση του τελικού καθετήρα διαρκεί περίπου 35 λεπτά και γίνεται με μέθη. Ουσιαστικά με γαστροσκόπηση γίνεται μια ειδική γαστροστομία PEG και τοποθετείται ένας λεπτός καθετήρας που καταλήγει στο δωδεκαδάκτυλο, το τμήμα του εντέρου που βρίσκεται αμέσως μετά το στομάχι. Στον δωδεκαδάκτυλο γίνεται φυσιολογικά η απορρόφηση της ντοπαμίνης. Έτσι ο ασθενής λαμβάνει όση ακριβώς ντοπαμίνη χρειάζεται στο σημείο ακριβώς που αυτή απορροφάται. Αυτό εξασφαλίζει σταθερότερη απορρόφηση και ομαλότερα επίπεδα ντοπαμίνης στο αίμα αποφεύγοντας τις επιπλοκές από την περίσσεια φαρμάκου. Ο καθετήρας μπορεί να αφαιρεθεί χωρίς επέμβαση σε περίπτωση που κάποτε το θελήσει ο ασθενής. Στην περίπτωση που το στάδιο της νόσου είναι προχωρημένο και υπάρχει σημαντική δυσκολία στην κατάποση, μπορούμε να επιλέξουμε έναν καθετήρα διπλού αυλού και ο ασθενής να σιτίζεται με ασφάλεια από αυτόν.
Ο ασθενής σηκώνεται από το κρεβάτι το απόγευμα της ίδια ημέρας. Δίνεται εξιτήριο την επόμενη ημέρα.
Παρακολούθηση του ασθενή.
Συνήθως χρειάζεται επανεξέταση από τον νευρολόγο σε 7 ημέρες για την τελική ρύθμιση. Οι επόμενες επανεξετάσεις από τον γαστρεντερολόγο και τον νευρολόγο είναι μετά από ένα μήνα και ανά εξάμηνο.
Για την διευκόλυνση των ασθενών παρέχεται δωρεάν υποστήριξη από εξειδικευμένη νοσηλεύτρια με προγραμματισμένες ή έκτακτες επισκέψεις κατ οίκον. Υπάρχει επίσης 24ωρη τηλεφωνική γραμμή εξυπηρέτησης ασθενών που φέρουν την αντλία ντοπαμίνης.
Δείτε επίσης:
Δοκιμή κλινικής ανταπόκρισης και τελική εφαρμογή αντλίας Ντοπαμίνης
Πότε είναι ο κατάλληλος χρόνος – Βασικά κριτήρια επιλογής
Πλεονεκτήματα της αντλίας συνεχούς χορήγησης Ντοπαμίνης
Κύριες μελέτες τεκμηρίωσης αποτελεσματικότητας
Αντλία ντοπαμίνης- σύντομη παρουσίαση
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.