Έξυπνες Συσκευές

Έξυπνες Συσκευές

Οι «Έξυπνες συσκευές» στην νόσο του Πάρκινσον

Το Κέντρο Πάρκινσον και διαταραχών Μνήμης διαθέτει για την εξ αποστάσεως παρακολούθηση των ασθενών με νόσο του Πάρκινσον την «έξυπνη» συσκευή Parkinson-HOLTER και το καταγραφικό PdMonitor@. Είναι δύο ιατρικές συσκευές που έφεραν επανάσταση στον τρόπο αξιολόγησης και επιλογής της αγωγής των ατόμων με νόσο του Πάρκινσον. Παρέχουν συνεχή και αντικειμενική καταγραφή των κινητικών συμπτωμάτων του ασθενή εξ αποστάσεως. Το γεγονός ότι η καταγραφή αυτή γίνεται στο πραγματικό περιβάλλον που ζει και κινείται ο ασθενής και όχι σε έναν ιατρικό χώρο, είναι αρκετό για να καταλάβει κανείς ότι έχουμε για πρώτη φορά πρόσβαση στην αληθινή κινητική του κατάσταση. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι οι συσκευές αυτές είναι σε θέση να μας αποκαλύψουν αν ο ασθενής βρίσκεται στο κρίσιμο στάδιο των κινητικών διακυμάνσεων. (https://www.zikospanagiotis.gr/to-krisimo-stadio-stin-noso-toy-parkinson/ )

Όσον αφορά την χρήση τους, το Parkinson-HOLTER νοικιάζεται ο ασθενής για 7 ημέρες ώστε να κάνει μια καταγραφή στο σπίτι του. Το καταγραφικό PdMonitor@ είναι ένα σύστημα που το αγοράζει και το έχει στο σπίτι του για να το χρησιμοποιεί όποτε και για όσο χρονικό διάστημα το θελήσει.

Εξέταση εξ αποστάσεως στην οικία του ασθενούς

Οι συσκευές αυτές δεν απαιτούν την φυσική παρουσία του γιατρού. Για αυτό τον λόγο, οι ασθενείς μπορούν να αξιολογηθούν εξ αποστάσεως, δίχως να επισκεφτούν από κοντά τον γιατρό τους. Αργότερα μπορεί να ακολουθήσει μια επίσκεψη τηλεϊατρικής ή μια κανονική επίσκεψη στο ιατρείο ώστε να συζητηθούν οι θεραπευτικές επιλογές.

Σύντομη περιγραφή

Το Parkinson-HOLTER το φορά ο ασθενής για 7 ημέρες. Δεν χρειάζεται κάτι ιδιαίτερο στην τοποθέτησή του. Το μόνο που έχει να κάνει ο ασθενής είναι να φορέσει στη μέση του την ειδική ζώνη με την συσκευή. Κάθε βράδυ βγάζει το Parkinson-HOLTER και το φορτίζει και κάθε πρωί το φοράει στην μέση του. Κάθε φορά που λαμβάνει αντιπαρκινσονική αγωγή πρέπει να πατά ένα κουμπί στην συσκευή. Έτσι στην ανάλυση των γραφημάτων θα υπάρχει η ανάλογη ένδειξη ότι έλαβε αγωγή.

Το καταγραφικό PDMONITOR@ αποτελείται από ένα σύστημα πέντε (5) ασύρματων φορητών συσκευών (αισθητήρες) που φορά ο ασθενής στην διάρκεια της ημέρας και για όσες ημέρες το επιθυμεί ο ίδιος. Οι συσκευές φοριούνται σαν βραχιόλια στα χέρια και πόδια ενώ υπάρχει και μια συσκευή για την ζώνη.

Με μια εφαρμογή (application) για κινητά τηλέφωνα που μπορεί να έχει είτε ο φροντιστής του είτε και ο ασθενής , τα δεδομένα αποστέλλονται μέσω διαδικτύου καθημερινά στον θεράποντα ιατρό για ανάλυση και λήψη αποφάσεων. Ο ιατρός μέσω της δικής του εφαρμογής (application) στον υπολογιστή του, είναι ενήμερος για μεταβολές της κινητικής κατάστασης του ασθενούς του μέσω γραφημάτων, στατιστικών δεδομένων και ενός πλήθους άλλων πληροφοριών.

Το PD MONITOR έχει κατασκευαστεί με την φιλοσοφία ότι παρέχει συνεχή αντικειμενική καταγραφή των κινητικών συμπτωμάτων τα οποία είναι καθημερινά διαθέσιμα στον γιατρό. Για να ωφεληθούν τα μέγιστα οι ασθενείς είτε νοικιάζουν το PD MONITOR  για ένα ή περισσότερα έτη είτε το αγοράζουν. Το έχουν σπίτι τους και το χρησιμοποιούν όποτε και για όσο χρονικό διάστημα το θελήσουν. Προτείνεται να το χρησιμοποιούν τουλάχιστον 3 με 5 ημέρες κάθε μήνα. Τα δεδομένα θα αναλυθούν από τον θεράποντα ιατρό και θα ακολουθήσει ενημερωτική επικοινωνία με email στο οποίο θα συμπεριλαμβάνονται τα αποτελέσματα της καταγραφής και οι οδηγίες που προτείνονται. Αν τα αποτελέσματα το απαιτήσουν θα προταθεί μια επίσκεψη στο ιατρείο ή μια επίσκεψη τηλεϊατρικής.

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Για αποστολή στο σπίτι και πληροφορίες για τις επιμέρους αμοιβές καλέστε στο ιατρείο στο 210 2135817 .

Περισσότερες πληροφορίες για το Parkinson-HOLTER και το καταγραφικό PdMonitor@  :

Για ραντεβού τηλεϊατρικής:

https://www.zikospanagiotis.gr/?appoint=yes

Περισσότερα για την τηλεϊατρική :

https://www.zikospanagiotis.gr/department/tileiatriki-skype/

Περισσότερα για το κρίσιμο στάδιο της νόσου:

https://www.zikospanagiotis.gr/to-krisimo-stadio-stin-noso-toy-parkinson/

 

error: