Αντλία APO-go PFS

Αρχική / Αντλία APO-go PFS

Αντλία APO-go PFS

 

Τι είναι η Απομορφίνη

Η υδροχλωρική απομορφίνη είναι ένας ισχυρός ταχείας δράσης αγωνιστής ντοπαμίνης. Είναι η πιο κοντινή χημικά ουσία με την ντοπαμίνη. Παρά την ονομασία της, η απομορφίνη δεν περιέχει μορφίνη, δεν έχει αναλγητική δράση και δεν προκαλεί εθισμό.

Τρόποι χορήγησης της απομορφίνης

Η απομορφίνη μπορεί να ληφθεί με δύο διαφορετικούς τρόπους:

* Με προγεμισμένη πένα, με την οποία γίνονται υποδόρια ενέσεις του φαρμάκου (APO-go PEN).

* Με υποδόρια συνεχή έγχυση (συνήθως στη διάρκεια της ημέρας) μέσω μίας φορητής αντλίας (APO-go PFS).

Η επιλογή της μεθόδου που θα χρησιμοποιηθεί καθώς και οι δόσεις του φαρμάκου, καθορίζονται από το νευρολόγο αναλόγως με τις ανάγκες του ασθενούς.

Αντλία APO-go PFS

Είναι μια μικρή ελαφριά φορητή αντλία, στο μέγεθος ενός κινητού τηλεφώνου μέσω της οποίας γίνεται συνεχής υποδόρια έγχυση της απομορφίνης. Ο ασθενής μπορεί εύκολα να την κρεμάσει στην ζώνη του ή να την έχει κάτω από τα ρούχα του. Η χορήγηση προσομοιάζει την φυσιολογική παραγωγή ντοπαμίνης διεγείροντας συνεχώς τον εγκέφαλο. Η αντλία καταλήγει στο σώμα υποδορίως με μια πολύ λεπτή βελόνα ινσουλίνης, που τοποθετείται είτε χαμηλά στην κοιλιά ή στο έξω μέρος του μηρού. Η βελόνα σταθεροποιείται στη θέση της με ιατρική αυτοκόλλητη ταινία.


Οι εγχύσεις πρέπει να γίνονται μόνο τις ώρες που ο ασθενής είναι ξύπνιος, εκτός κι αν εκδηλώνει σοβαρά συμπτώματα κατά τις βραδινές ώρες.

Ο ασθενής το πρωί που σηκώνεται τοποθετεί την βελόνα ινσουλίνης υποδορίως και συνδέει την αντλία. Σε ολη την διάρκεια της ημέρας η αντλία θα του δίνει στάγδην υποδορίως όση ποσότητα απομορφίνης έχει ανάγκη διατηρώντας τον στην καλύτερη κινητική κατάσταση. Αν κατά την διάρκεια της ημέρας μπει σε φάση OFF (εμφανιστούν τα συμπτώματα της νόσου), υπάρχει η δυνατότητα να λάβει επιπλέον δόση πατώντας ένα ειδικό κουμπί. Το βράδυ που ετοιμάζεται να κοιμηθεί αφαιρεί την βελόνα και κλείνει την αντλία.

Πόσο αποτελεσματική είναι η Αντλία APO-go PFS

Η εμπειρία μας έχει δείξει ότι ένας ασθενής θα είναι τόσο καλά μετά αντλία APO-go PFS, όσο καλά είναι και στο καλύτερό του ΟΝ. Με την διαφορά ότι θα είναι σε ένα συνεχές ΟΝ για όλη την ημέρα. Δηλαδή θα είναι στην καλύτερη κινητική του κατάσταση.

Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι αντλία ωφελεί σημαντικά, όπως χαρακτηριστικά φαίνεται στους πίνακες

1. Μείωση του χρόνου OFF μέχρι και 85%

2. Μείωση της δυσκινησίας μέχρι και 85% σε φάση ΟΝ

3. Μείωση της συνολικής δόσης ντοπαμίνης μέχρι και 81%.

4. Βελτίωση της κινητικότητας στην κλίμακα UPDRS κατά 44%

Adapted from Bhidayasiri R et al. 2015 [Bhidayasiri 2015]


Μειώνει την δυσκινησία σε ποσοστό 85% σε φάση ΟΝ

Adapted from Deleu D et al. 2004 [Deleu 2004]


Και μειώνει την συνολική δόση ντοπαμίνης κατά 81%

Adapted from Bhidayasiri R et al. 2015 [Bhidayasiri 2015]

Ποιος ασθενής είναι υποψήφιος για την αντλια APO-go PFS

Ένας ασθενής που είναι στο στάδιο των κινητικών διακυμάνσεων μπορεί να ωφεληθεί από την αντλια APO-go PFS. Όταν δηλαδή η αγωγή του έχει μεν εξαιρετική δράση αλλά δεν μπορεί να καλύψει όλη την διάρκεια της ημέρας του. Ο ασθενής έχει μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο κάποιες ώρες που είναι καλά και κινείται ελεύθερα και φυσιολογικά και άλλες ώρες που είναι αργός, βαρύς, ακινητικός.

Συνήθως όμως ένας τέτοιος ασθενής χρησιμοποιεί ήδη την πένα APO-go PEN. Οι εγχύσεις απομορφίνης με την αντλια APO-go PFS συνιστώνται όταν οι περίοδοι OFF είναι τόσο πολλές ώστε ο ασθενής χρειάζεται πάνω από 5 ενέσεις APO-go PEN την ημέρα.

Επιγραμματικά μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τους ίδιους σχεδόν λόγους όπως και η APO-go PEN με την διαφορά ότι οι λόγοι αυτοί έχουν μεγάλη συχνότητα μέσα στην ημέρα:

1. Για την αντιμετώπιση συχνών καθυστερημένων επεισοδίων OΝ . Έχει λάβει την δόση του αλλά αργεί να τον βοηθήσει.

2. Για την αντιμετώπιση συχνών απρόβλεπτων επεισοδίων OFF. Έλαβε κανονικά την δόση είναι σε ΟΝ και έχει επεισόδια OFF.

3. Για ασθενείς με σημαντική υπερκινησία σε φάση ΟΝ

4. Αμέσως μετά την πρωινή έγερση για την αποφυγή της πρωινής βραδυκινησίας/ δυσκαμψίας.

5. Όταν υπάρχουν συχνές αφυπνίσεις την νύχτα

6. Για την συχνών περιόδων OFF με πόνο.

7. Όταν ο ασθενής δεν πρέπει να πάρει φάρμακα από το στόμα. (πχ απαγόρευση σίτισης μετά από ένα χειρουργείο). Σε αυτή την περίπτωση πρέπει να έχει γίνει προετοιμασία από πριν.

Πως μπορώ να δοκιμάσω την αντλια APO-go PFS

Η δόση της απομορφίνης εξατομικεύεται σε κάθε ασθενή. Για να δούμε ποια είναι αυτή η δόση και εάν σας βοηθά διενεργούμε μια δοκιμή τιτλοποίησης.

Αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστεί να προγραμματίσουμε εισαγωγή σε κάποιο από τα νοσοκομεία που συνεργαζόμαστε, ώστε να καθορίσουμε ποια είναι η ελάχιστη δόση που προκαλεί το μέγιστο θετικό αποτέλεσμα σε εσάς μειώνοντας παράλληλα και την υφισταμένη αγωγή σας. Η διάρκεια της εισαγωγής είναι 3 με 5 ημέρες. Προοδευτικά θα αυξάνουμε την δόση απομορφίνης και θα μειώνουμε αυτή των φαρμάκων. Θα χρειαστεί να σας δώσουμε συγκεκριμένες οδηγίες που θα ακολουθήσετε μερικές ημέρες πριν την δοκιμή και την ημέρα της δοκιμής και θα σας συνταγογραφήσουμε το σκεύασμα.

Μετά την δοκιμή αυτή θα γνωρίζουμε:

1. Ποια είναι η δική σας εξατομικευμένη 24ωρη δόση χορήγησης

2. Σε ποια συμπτώματα της νόσου σας βοηθά

3. Το τελικό ποσοστό αποτελεσματικότητας

θα σας γίνει εκπαίδευση για τον τρόπο χρήσης και για το πότε πρέπει να την χορηγείτε ώστε να αποφεύγεται η κατάχρηση και να ωφεληθείτε τα μέγιστα από αυτή. Υπάρχει επίσης νοσηλευτική υπηρεσία που δωρεάν θα έρθει σπίτι σας για τυχόν θέματα που προκύψουν και 24ωρη γραμμή βοήθειας.

error: